Mw. drs. A.E. van Antwerpen
Psycholoog - Psychotherapeut

Schematherapie

Wat is schematherapie

 

De schematherapie (ST) werd ontwikkeld door de Amerikaan Jeffrey Young. Het is een behandeling gericht op patiënten met moeilijk behandelbare psychische problemen.

 

Door onder meer schadelijke ervaringen kan een kind tijdens het opgroeien onjuiste ideeën over zichzelf, de ander en gebeurtenissen opbouwen. Er kan een zogenaamd ‘schema’ ontstaan, ook wel ‘valkuil’ genoemd. Beelden, gevoel, denken en gedrag van vroeger overheerst, ook op volwassen leeftijd. Voorbeelden van veel voorkomende valkuilen zijn: een gebrek aan zelfvertrouwen, faalangst, eenzaamheid, afhankelijkheid. Omdat de schema’s al op zo’n jonge leeftijd is ontstaan, voelt het als heel vertrouwd en normaal waardoor het moeilijk te veranderen is.

Om die reden heeft Young een therapie ontwikkeld, die uit meerdere behandelingsvormen bestaat om de vaak hardnekkige problematiek zo goed mogelijk te kunnen behandelen.

 

Voor mensen die geďnteresseerd zijn, is er een zelfhulpboek  “Leven in je leven” van Jeffrey Young en Janet Klosko. Het blijkt echter moeilijk om u bewust te worden van uw blinde vlekken zonder professionele hulp. Daardoor lukt het doorgaans niet met het lezen van het boek alleen om echt te veranderen.

Passaat Psychotherapie | KvK 30261526 | Achillesburg 38 3437HM Nieuwegein | contact@psycholoognieuwegein.nl | Realisatie: Webectief Webdesign Utrecht